Skötselråd för smycken

 

 

VÅRDA DINA SMYCKEN

Skötselråd för smycken

 

 

VÅRDA DINA SMYCKEN

Det är bra att se över sina smycken då och då. Här får tips på hur du kan ta hand om stensmycken, silversmycken och pärlor för att få dina smycken att hålla längre. Försäkringsbolag kräver ofta att du lämnat in dina smycken på service med jämna mellanrum för att försäkringen ska gälla. Försäkringen gäller inte om du tex. tappar en sten för att fattningen är sliten. Ringar med stenar i ska helst lämnas in 1ggr/år för översyn.

 

Stensmycken

Dessa kan du med fördel göra rent med en mjuk tandborste och lite yes blandat med varmt vatten. Någon gång om året är det bra att lämna in dina smycken till din guldsmed för att se över fattningar. Detta är för att förhindra att du ska tappa dina stenar.
Vitguld har oftast en beläggning av rodium, det är för att förstärka den vackra vita färgen. Den ytan slits dock med tiden och behöver en ny behandling ca 1 ggr/år för att hålla smycket fräscht. Det ordnar vi självklart åt dig.

 

Silversmycken

Silver kan oxidera med tiden. Dessa kan man lämna in för putsning. Du kan också köpa ett bra putsmedel hos din guldsmed.

 

Pärlor

Odlade pärlor av hög kvalitet kan användas i generationer. En lång hållbarhet kräver dock att du tar hand om dina pärlor.

 

Här är några tips för att vårda dina pärlor:

 

  • Duscha eller bada ej med pärlsmycken.
  • Lämna in dina pärlor för omträdning med jämna mellanrum.
  • Undvik parfym och hårspray direkt på pärlorna.
  • Höga temperaturväxlingar kan göra att pärlorna spricker. Kroppsvarma pärlor ska ej läggas på kalla ytor.
  • Förvara inte dina pärlor i bomull, den kan torka ut dem och förlora sin lyster. Förvara dem gärna i badrummet, pärlor gillar fuktig luft.
  • Torka av dina pärlor med en fuktig linneduk ibland.