Historien om Ateljé 15

Historien om Ateljé 15

Elin och Håkan

– två passionerade guldsmeder!

Elin förvärvade Ateljé 15, som är en av Norrköpings äldsta guldsmedsbutiker, år 2006 och drev den själv i tre år. År 2009 kom Håkan in i bilden och de har nu drivit butiken gemensamt sedan dess.

 

Elin och Håkan är utbildade guldsmeder och har gått på den som då var Sveriges bästa guldsmedsskola, belägen i Mjölby. Utbildningen varade i fyra år och innefattade gesällprov. Elin och Håkan erhöll sina gesällbrev år -97 respektive -98. De har sedan dess arbetat som guldsmeder, och älskar verkligen sina jobb.

 

Under 2016 påbörjade Elin & Håkan resan mot att bli guldsmedsmästare. Våren 2017 fick de sina Guldsmedsmästarbrev.

 

Hjärtligt välkomna till oss önskar Elin och Håkan

 

 

Läs mer om Mästar- och Gesällbrev: 

Mästarregistret Sveriges hantverksråd

Vi för Otto Chamberts arv vidare

 

(Otto Chambert, 1895-1985)

 

Otto var son till Axel och Ida Lovisa Chambert. Axel var möbelsnickare här i Norrköping och Otto tog sin gesäll 1917, vid 22 års ålder.

 

1927 gifte sig Otto med sin Ebba och 1932 flyttade de in i ”Hållgården” på Gamla Rådstugugatan. Ateljé 15 huserar numera i Chambertska Gården, en av Norrköpings äldsta bevarade miljöer. Här hade Chamberts sin verkstad. En byggnad som uppfördes mellan 1823-1932. En restaurering utfördes 1997-98.

 

Otto var intresserad av gamla hantverk och var en samlare. En summering av Otto Chamberts samlingar visar att det är en av landets största hantverkssamlingar, med över 10 000 föremål, 30 000 fotonegativ, ett par tusen möbelritningar, ett stort bildmaterial och en mängd skråprotokoll, mästar- och gesällbrev samt kompendier och handlingar, som berör mer än femtio hantverksyrken. Detta resulterade även i en samling dokument om forskning av Norrköpings guld och silversmeder genom tiderna. Denna samling har skänkts till Ateljé 15, troligtvis av hans son Lars, för många år sedan. Vi för gulsdmedstraditionen vidare med handtillverkade smycken, helt i Ottos anda.

 

De äldsta dokumenterade händelserna av guldsmeder i Norrköping är från 1595 då det hölls en aktion. Vi har även gamla dokument gällande kontrollstämpelregler från 1766, som finns att beskåda i butiken. Otto samlade på tidningsurklipp genom åren gällande guldsmeder och har fångat upp starten av Sveriges guldsmedsskola i Strålsnäs. 1978 flyttades skolan till Mjölby och 1997 respektive 1998 gick vi, Håkan Lundgren och Elin Asplund ut med gesällbrev från just den skolan. Vi tog våra mästarbrev 2016 och fick de utdelade av företagarna i Norrköping med Otto Chamberts gesällstav i ceremonin.

 

Hur vi än vrider och vänder på oss omsluts vi av Otto. I de lokaler vi använder, i den andan vi jobbar, det yrket vi valt som Otto intresserade sig av, till självaste Norrköping som ligger oss varmt om hjärtat.

 

Detta är endast en smula av den skatt vi har efter Otto men vi vill göra en hyllning till honom, Norrköping och guldsmedsyrket genom att bära arvet vidare. Välkommen in och se mer av Ottos samlingar.

 

Foto: Turist Norrköping. Stadsbiblioteket