Pärlor

 

 

LÄR DIG MER OM PÄRLOR

Pärlor

 

 

LÄR DIG MER OM PÄRLOR

Precis som med ädelstenar finns det många olika pärlor. Pärlor graderas även dom efter storlek, lyster och jämnhet. För att lära dig mer har vi satt ihop en sida där vi går igenom olika pärlor. Här kan du läsa om odlad pärla, sötvattenspärla, fijipärla, tahitipärla, söderhavspärla och mallorcapärla.

Saltvattenpärla

Den har oftast en vitrosa färg och odlas i saltvatten. När man odlar i saltvatten stoppar man in 1-2 kulor åt gången i varje mussla/ostron. De blir därför jämnare, finare och dyrare. En till faktor som spelar in på priset är att musslan tyvärr dör efter att man avlägsnat den färdiga pärlan. Odlas i Japan och Kina.

Fijipärla

Pärlor som odlas utanför Fiji och har en djup lyster med gula/blå/sandfärgad pärlemo runt sig. Kan även vara mörka som tahitipärlor.

Tahitipärla

Dessa pärlor har en mörk stålblå, grå eller grön färg. Oftast lite större storlek, ca 8 mm och uppåt. Odlas i Franska Polynesien och endast de som kommer från ön Tahiti får kallas för just Tahitipärla. Det odlas även pärlor av den mörka sorten runt om i dessa trakter men de får då ett annat namn.

Söderhavspärla

Den här pärlan är lite ljusare i färgskalan, och har oftast en nyans åt guld eller silver. Även dessa är stora, brukar vara ca 8 mm och uppåt.

Sötvattenspärla

Här stoppar man in många kulor i samma mussla. Därför har sötvattenspärlor en lite ojämnare form. Dessa är väldigt varierande i kvalitet, men man kan hitta riktigt fina sötvattenspärlor. Dessa musslor kan man återanvända efter man plockat ut de färdiga pärlorna. Dessa pärlor är därför billigare.

På bilden är det de rosa och vita pärlorna som klassas som sötvattenspärlor.

Mallorcapärla

Är ingen äkta pärla, utan en imiterad pärla. Den har fin lyster med ett hölje som är kemiskt framställt med fiskfjäll som en av ingredienserna.

Läs mer om pärlor här