Diamanter

 

 

LÄR DIG MER OM DIAMANTER

Diamanter

 

 

LÄR DIG MER OM DIAMANTER

Många anser att diamanten är en av våra vackraste ädelstenar. Den består av kol, är mycket hård och bildas under jordskorpan. Diamanter kvalitetsgraderas efter fyra olika egenskaper, de kallas för diamantens 4C och bestämmer stenens värde. Colour, Clarity, Carat och Cut. Den absolut vackraste diamanten anses vara den som är helt färglös, och helt fri från inneslutningar. Diamanter finns också i alla möjliga olika färger, de har då färgats av olika grundämnen och mineraler som blandats med kolet.

 

Här nedan följer en liten förklaring till diamantens 4C:

Colour

 

Det är då den mest färglösa stenen som får den högsta graderingen. Denna färg kallas för River, den är mycket sällsynt och priset för en sådan sten är mycket hög. Såhär ser färgskalan ut:

Vita diamanter

BeteckningNamnFörkortningSvenska
D ERiverR Mycket sällsynt vit
F GTop WesseltonTWSällsynt vit
HWesseltonWVit

Tonade/Gula diamanter

BeteckningNamnFörkortningSvenska
ITop CrystalTcrMycket lätt tonad vit
JCrystalCrLätt tonad vit
K LTop CapeTcaTonad vit
M NCapeCaLätt gulaktig
O – RLight YellowLYLätt gul
S – ZYellowYGul

Clarity

 

Renheten i stenen spelar också en stor roll vad gäller pris. Det som finns i stenen som kallas inneslutningar är smuts, sprickor eller spaltningar. Dessa ger små svarta fläckar eller suddiga strimmor i stenen. För ett ovant öga kan det på de högre graderna endast upptäckas med lupp som förstorar 10ggr eller i microskop. För mycket inneslutningar i stenen försämrar diamantens ljusbrytning. Såhär graderas renheten:

BeteckningCertifieradeEngelskaSvenska
FLFLFlawlessFri från inneslutningar och ytfel
IFIFInternally flawlessFri från inneslutningar
VVSVVS-1 VVS-2Very, very small inclusionsMycket, mycket små inneslutningar
VSVS-1 VS-2Vey small inclusionsMycket små inneslutningar
SiSi-1 Si-2Small inclusionsSmå inneslutningar
PP-1 P-2 P-3PiqueTydliga inneslutningar

Cut

 

När man talar om slipningen i kvalitets graderingen så avses inte formen (alltså, rund, hjärtslipad, fyrkantig), utan det som man tittar på är proportioner, symmetri och polish som är de faktorer som ger stenen lyster och briljans. Diamantens proportioner är mycket viktiga. En slipning som är för grund tappar ljuset rakt igenom stenen, och en för djup slipning skickar ljuset rakt ut åt sidan. En perfekt slipning skickar tillbaka ljuset till betraktaren!

Cut (Engelska)Slipning (Svenska)
ExcellentExellent
Very GoodMycket God
GoodGod
FairMindre God
PoorDålig

Carat

 
Det är vikten på stenen. Alla ädelstenar mäts i viktenheten carat, 1 ct är lika med 0,2 gram. Detta ger alltså en hint om hur stor stenen är. Ordet carat kommer från Johannesbrödträdets frukt, då kärnorna förr användes som viktenhet vid handel av diamanter.

 

På Ateljé 15 använder vi oss alltid av Top Wesselton, vvs och very good eller good som standard i våra smycken. Om du som kund har andra önskemål så löser vi naturligtvis det åt dig. De diamanter som är färgade som vi använder har blivit behandlade med laser för att få den unika nyansen. Den färgen är då helt beständig. De champagnefärgade diamanterna vi använder oss av är däremot stenar som har fått sin fina färg helt naturligt.