Diamanter

 

 

LÄR DIG MER OM DIAMANTER

Diamanter

 

 

LÄR DIG MER OM DIAMANTER

Många anser att diamanten är en av våra vackraste ädelstenar. Den består av kol, är mycket hård och bildas under jordskorpan. Diamanter kvalitetsgraderas efter fyra olika egenskaper, de kallas för diamantens 4C och bestämmer stenens värde. Colour, Clarity, Carat och Cut. Den absolut vackraste diamanten anses vara den som är helt färglös, och helt fri från inneslutningar. Diamanter finns också i alla möjliga olika färger, de har då färgats av olika grundämnen och mineraler som blandats med kolet.

 

Här nedan följer en liten förklaring till diamantens 4C:

Colour

Det är då den mest färglösa stenen som får den högsta graderingen. Denna färg kallas för River, den är mycket sällsynt och priset för en sådan sten är mycket hög. Såhär ser färgskalan ut:

Vita diamanter

BeteckningNamnFörkortningSvenska
D ERiverR Mycket sällsynt vit
F GTop WesseltonTWSällsynt vit
HWesseltonWVit

Tonade/Gula diamanter

BeteckningNamnFörkortningSvenska
ITop CrystalTcrMycket lätt tonad vit
JCrystalCrLätt tonad vit
K LTop CapeTcaTonad vit
M NCapeCaLätt gulaktig
O – RLight YellowLYLätt gul
S – ZYellowYGul

Färgade diamanter

Utöver vita och champagnefärgade diamanter finns även svarta diamanter och rosa diamanter. De svarta och rosa kulörerna är naturliga färger. Det går även såklart att få naturliga färger i alla nyanser på sina diamanter men det är då en specialbeställning.

Clarity

Renheten i stenen spelar också en stor roll vad gäller pris. Det som finns i stenen som kallas inneslutningar är smuts, sprickor eller spaltningar. Dessa ger små svarta fläckar eller suddiga strimmor i stenen. För ett ovant öga kan det på de högre graderna endast upptäckas med lupp som förstorar 10ggr eller i microskop. För mycket inneslutningar i stenen försämrar diamantens ljusbrytning. Såhär graderas renheten:

BeteckningCertifieradeEngelskaSvenska
FLFLFlawlessFri från inneslutningar och ytfel
IFIFInternally flawlessFri från inneslutningar
VVSVVS-1 VVS-2Very, very small inclusionsMycket, mycket små inneslutningar
VSVS-1 VS-2Vey small inclusionsMycket små inneslutningar
SiSi-1 Si-2Small inclusionsSmå inneslutningar
PP-1 P-2 P-3PiqueTydliga inneslutningar

Cut

När man talar om slipningen i kvalitets graderingen så avses inte formen (alltså, rund, hjärtslipad, fyrkantig), utan det som man tittar på är proportioner, symmetri och polish som är de faktorer som ger stenen lyster och briljans. Diamantens proportioner är mycket viktiga. En slipning som är för grund tappar ljuset rakt igenom stenen, och en för djup slipning skickar ljuset rakt ut åt sidan. En perfekt slipning skickar tillbaka ljuset till betraktaren!

Cut (Engelska)Slipning (Svenska)
ExcellentExellent
Very GoodMycket God
GoodGod
FairMindre God
PoorDålig

Carat

Carat är vikten på stenen. Alla ädelstenar mäts i viktenheten carat, 1 ct är lika med 0,2 gram. Detta ger alltså en hint om hur stor stenen är. Ordet carat kommer från Johannesbrödträdets frukt, då kärnorna förr användes som viktenhet vid handel av diamanter.

 

På Ateljé 15 använder vi oss alltid av Top Wesselton, vvs och very good eller good som standard i våra smycken. Om du som kund har andra önskemål så löser vi naturligtvis det åt dig. De diamanter som är färgade som vi använder har blivit behandlade med laser för att få den unika nyansen. Den färgen är då helt beständig. De champagnefärgade diamanterna vi använder oss av är däremot stenar som har fått sin fina färg helt naturligt.

Syntetiska diamanter

 

Ädelsten

En ädelsten består av ett naturligt mineral, ett aggregat eller något organiskt till exempel bärnsten och korall. För att få kallas ädelsten har vi dessa kriterier:

 • Hållbar (beständig)
 • Vacker (skönhet)
 • Sällsynt (värdefull)
 • Naturlig, det vill säga inte tillverkad i en fabrik

 

Syntetisk och imitation

Syntetiskt är något som i grunden har samma kemiska, fysikaliska och optiska egenskaper som den naturliga, men är tillverkat av människan i fabriker. Dessa skall ha prefixet syntetisk framför sig, till exempel:

 • syntetisk diamant
 • syntetisk spinell
 • syntetisk rubin m.fl.

 

Imitation är något som vill efterlikna det naturliga. Till exempel är kubisk zirkonia (cubic zirkonia, CZ) tillverkad för att imitera diamant. Rött glas kan imitera rubiner, Mallorcapärlor imiterar odlade pärlor.

 

Människan lyckades göra syntetiska rubiner genom att smälta de grundämnen som en rubin består av över eld, vilket skedde redan i slutet av 1800-talet. Det var vanligt att man i början av 1900-talet satte in syntetiska rubiner tillsammans med gammalslipade diamanter. På den tiden kostade de syntetiska stenarna förhållandevis mycket, men idag framställs miljontals i automatiserade fabriker. En sju millimeter syntetisk rubin kostar idag cirka 100 kronor medan en naturlig rubin i samma färg och storlek kan kosta upp till 75 000 kronor.

 

Syntetiska diamanter

1954 lyckades ASEA i Sverige framställa syntetiska diamanter, en väldigt dyrbar process på den tiden. Sedan dess har syntetiska diamanter använts för industriellt bruk, bl.a. i slipmaterial, i borrar och i värmeavledare. Med tiden utvecklades tekniken och nu har de syntetiska diamanterna nått den kvaliteten att de används i den kommersiella smyckesmarknaden.

 

En syntetisk diamant är konstgjord, vacker och hållbar men den är inte sällsynt då den massproduceras i miljontals. En syntetisk diamant är inte en ädelsten!

 

Värde på syntetisk respektive naturlig diamant

Priset på en 1.00 ct syntetisk diamant är ner till 5.000 kronor medan priset på en 1.00 ct naturlig diamant är ca 100.000 kronor (mars 2024). Den naturliga diamanten är en handelsvara som har ett andrahandsvärde, vilket den syntetiska inte har.

 

För att inte förvilla konsumenterna har vi i Sverige valt att följa de internationella organisationernas riktlinjer. Därför ska dessa stenar bära prefixet syntetisk framför.

 

Missvisande handelsnamn på de syntetiska diamanterna är:

 • Labbodlad diamant (detta är en missvisande översättning, odlad används endast för pärla).
 • Labbdiamant
 • Lab grown diamant
 • Man made diamant

ISO-standarder är på väg.